Urgamla köksväxter på Skansen
Det här var intressant! 👍Blir ni intresserade så följ länken för att boka plats.
http://www.skansen.se/sv/gr%C3%A5%C3%A4rter-rovor-kvanne-och-l%C3%B6k-6-september
Följ med på en visning med trendspaning bland urgamla köksväxter.
Hur kan vi veta vad människor här i Norden odlat och ätit till vardags långt före vår tid? Svaret blir: Vi får försöka lägga pussel med de små fragment av kunskap som står oss tills buds på olika sätt.
Några exempel. I medeltida landskapslagar utmäts höga straff för den som stjäl ur kvannegårdar och lökgårdar. I vikingatida avfallshögar kan man finna spår av både rovfrö, ärter och andra grödor. Inte minst i Linnés reseberättelser målas en ofta livfull bild upp av vardagslivet i 1700-talets Sverige.
… och för att citera Richard Tellström - "Ärtsoppan är vår äldsta nu levande maträtt som lagas och äts av svenskar i en daglig kulturtradition".
Fröodlande kulturvetare Agneta Magnusson
Datum och tid: 6 september 2017 kl 18-19.30 Kostnad: 350 kr Plats: Mötesplats Skansens Huvudentré
Lustigt, jag som just hade uppslaget en sida om gröna ärtor och gamla recept. 🙂
Intressant tips om Skansen!👍
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen
👍Synkronicitet!
Intressant och vad gott det ser ut 😛sånt här är så spännande att läsa om.