Övrigt

Urgamla köksväxter på Skansen

2017-07-06 15:34 #0 av: [NeferNefer]

Det här var intressant! Tummen uppBlir ni intresserade så följ länken för att boka plats.

http://www.skansen.se/sv/gr%C3%A5%C3%A4rter-rovor-kvanne-och-l%C3%B6k-6-september

Följ med på en visning med trendspaning bland urgamla köksväxter.

Hur kan vi veta vad människor här i Norden odlat och ätit till vardags långt före vår tid? Svaret blir: Vi får försöka lägga pussel med de små fragment av kunskap som står oss tills buds på olika sätt.

Några exempel. I medeltida landskapslagar utmäts höga straff för den som stjäl ur kvannegårdar och lökgårdar. I vikingatida avfallshögar kan man finna spår av både rovfrö, ärter och andra grödor. Inte minst i Linnés reseberättelser målas en ofta livfull bild upp av vardagslivet i 1700-talets Sverige.

... och för att citera Richard Tellström - "Ärtsoppan är vår äldsta nu levande maträtt som lagas och äts av svenskar i en daglig kulturtradition".

Fröodlande kulturvetare Agneta Magnusson

Datum och tid: 6 september 2017 kl 18-19.30
Kostnad: 350 kr
Plats:
 Mötesplats Skansens Huvudentré

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-07-06 15:43 #1 av: Magi-cat

Lustigt, jag som just hade uppslaget en sida om gröna ärtor och gamla recept. Glad

Intressant tips om Skansen!Tummen upp

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2017-07-06 15:59 #2 av: [NeferNefer]

Tummen uppSynkronicitet!

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-07-06 17:13 #3 av: [Vandrar med Wolf]

Intressant och vad gott det ser ut Liparsånt här är så spännande att läsa om.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.