Andliga frågor

Fredagen den 13

2013-12-12 19:48 #0 av: [Sol69]

Som inträffar en till tre gånger varje år ochär enligt skrock en otursdag.

Föreställningen om fredagen den 13 som olycksdag började i mitten av 1800-talet. Men spridd bland folk i allmänhet blev den först på 1900-talet. Först under decennierna därefter började man på allvar uppfatta fredagen den 13 som en dag då man borde vara extra försiktig.

Sen har vi fyllt på myter om otursdagen genom att söka oss tillbaka i historien på jakt efter diverse olyckor som sägs ha inträffat på datumet ifråga.

Ett av de senaste tillskotten är att ett betydande antal ordensmedlemmar från Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens. Då många av dessa torterades och avrättades dessutom.

En annan hypotes grundar sig på att Jesus hade 12 lärjungar, och när Jesus blev förrådd var Judas den trettonde vid bordet. Det kan även ha varit så att det baseras på att det fanns 13 personer totalt och att Jesus korsfästes och dog på Långfredagen. 

Vidare finns i den Fornnordiska mytologin en berättelse om hur svekets och ondskans gud Loke kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil.

Källa Wikipedia


Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2013-12-13 00:22 #1 av: Mirinda

Vissa tror att det betyder otur att vara 13 vid bordet. Tror att den skrocken kommer från Storbritannien. Det späddes nog på eftersom de flesta serviser har 12 av allt. Det blev helt enkelt opraktiskt om man var 13.

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.