Allmänt

Sådärja...

2008-09-10 13:36 #0 av: BranDuir

Äntligen nån mer än jag som säger ifrån mot dessa giftspridare!!!!

 

Insektsmedel eller "dryck"

Anmäl
2008-09-10 14:13 #1 av: Vekka

Förvånad otroligt!
Det är ju jäkla tur att man inte häller i sig drycker med sötningsmedel!

Vaddå? 1,5 liter för ett barn, därefter är det skadligt! menar dom outspädd eller? för 1,5liter saft en varm sommardag är ju inget problem för ett törstigt barn. :(

Anmäl
2008-09-10 15:27 #2 av: Lorelai

Nåja.. du är inte helt ensam BD.. Fun light kommer inte in hit.
Köpte det där en gång. kunde på en gång se beroendetecken hos barnen. Det är totalförbjudet inte bara att ha in hit. dem får inte ens serveras det på andra orter.

Min rätt att hålla dem vid liv och hälsa.

Trevlig att se stöd i artikelform dock..

Anmäl
2008-09-10 17:32 #3 av: [trumman]

SAFT om dom är törstig? Nejdutackdu, det finns vatten i kran. Ta så myckeru vill.

Mvh, T

Anmäl
2008-09-10 22:28 #4 av: Coturnix

Inte här heller!

Anmäl
2008-09-10 22:37 #5 av: Airamya

Aspartam smakar bläääää. Fattar inte att någon vill dricka det.

Anmäl
2008-09-11 00:08 #6 av: BiGavia

Dricker va som helst utom cocacola zero!

Anmäl
2008-09-11 00:26 #7 av: blodtopp

Dricker vad som helst utom alkåhål och saker med sukralos i... =)

Anmäl
2008-09-11 01:41 #8 av: BranDuir

Naturfrämmande klororganiskt ämne: Sukralos framställs genom selektiv klorering av vanligt socker, sackaros. Från ett i högsta grad naturligt ämne får man ett helt naturfrämmande ämne som har tre OH-grupper utbytta mot kloratomer. Avveckling av olika typer av klororganiska ämnen har under flera decennier prioriterats särskilt högt i arbetet för en giftfri miljö. Exempel på ökända sådana ämnen och ämnesgrupper är DDT, PCB, dioxiner, klorfenoler, fenoxisyror, freoner och klorerade lösningsmedel.

Miljöeffekter: Det mesta av intaget av sukralos går kemiskt oförändrat genom matspjälkningskanalen och via toaletter och avlopp till reningsverken. I dessa bryts sukralos delvis ned med risk för bildning av nya klorinnehållande ämnen som hamnar i recipienter och slam. Detta kontrasterar bjärt mot kommunernas och reningsverkens mångåriga arbete för att få kontroll över spridningen av klororganiska miljögifter.

Hälsorisker: Kloratomerna gör sukralos mer lipofilt än socker vilket vanligen medför en ökad anrikning i levande organismer. Utsöndring med urin visar att en del sukralos tas upp till blodet och sprids i kroppen. Kloratomerna gör ämnet alkylerande, dvs reaktivt gentemot viktiga biologiska molekyler. Alkylerande ämnen är ofta allergena och genotoxiska.

Sötsug: Sötningsmedel som sukralos bidrar till att hålla många konsumenters smakpreferenser kvar på en starkt söt nivå. Detta kan medföra högt intag av andra söta livsmedel. Det är alltså inte alls säkert att sukralos bidrar till att minska det totala sockerintaget. Trots detta har sukralos godkänts i länder med epidemisk fetma och diabetes.

Tillsatt mängd av sukralos behöver ännu inte ens deklareras vilket innebär att sötheten kan ökas utan kontroll.

Anmäl
2008-09-11 01:42 #9 av: BranDuir

 

spartam är billigare att framställa än vanligt socker. Det gör att detta syntetiskt framställda sötningsmedel är attraktivt för producenterna. Dessutom är apartam (E 951) cirka 200 gånger sötare än vanligt socker. Det betyder stora kostnadsbesparingar.

För att marknadsföra produkter med aspartam gör producenterna reklam om att produkten inte innehåller några kalorier.

Aspartam fick namnet Nutrasweet och började användas i Coca-Cola 1983. Coca Cola lanserade sin nya produkt "Diet Coca-Cola". Trådsmala fotomodeller gjorde reklam för diet-produkterna och gav intrycket av att man blev smal (och vacker) av att använda "Diet Coca Cola".

Numera har allt fler producenter slutat använda namnet Nutrasweet och man ser inte längre ordet "diet" på burkarna med Coca-Cola. I stället har man gått över till ordet "light". Ordet "light" ger intryck av att man blir smal om man undviker vanligt socker. Men ny forskning påvisar att effekten blir den motsatta.

Att producenterna framför allt vilseleder barn och ungdomar på detta sätt är en anledning till att Konsumenter i Samverkan vill medverka till att avslöja bluffen.

Det finns nu vetenskapliga studier som visar att aspartam stör kroppens produktion av serotonin. Denna signalsubstans styr viktiga funktioner i kroppen. Serotonin styr till exempel mättnads- och hungerkänslorna. Om man konsumerar mat och dryck med aspartam upphävs den naturliga mättnadskänslan. Man vet helt enkelt inte när man ska sluta äta. Alltså riskerar man att gå upp i vikt trots att man försöker minska sin vikt.

Reklamen för produkter med syntetiska sötningsmedel är helt enkel cynisk. Aspartam är en produkt från den multinationella kemijätten Monsanto, som också producerar bekämpningsmedlet Roundup och fått stark kritik för sin reklam även för detta. Det visar med önskvärd tydlighet företagets uppsåt att tjäna lätta pengar på ett otillbörligt sätt. 

 

Nu har äntligen en långtidsstudie publicerats. Det är forskare vid det oberoende European Ramazzini Foundation för cancerforskning som visat nya resultat från en långtidsstudie där 1800 råttor utsatts för lägre doser av aspartam under en längre period.

Forskningen visade att aspartam orsakde cancer i njurarna och i huvudet. Tidigare resultat från forskningen har även visat att det ger ökad risk för bl.a. leukemi i kvinnliga råttor redan i doser ungefär motsvarande vad människor kan få i sig per dag.

Flera tillverkare har aggresivt angripit studien. De menar att 100-tals studier visar att aspartam är säkert. Någon motsvarande långtids studie hittades emellertid inte när sökningar gjordes för den här artikeln.

Problem med aspartam är särskilt problematiskt genom att stora konsumenter är barn och gravida.

Råttorna studerades under hela tre år, deras naturliga livslängd. Andra tidigare studier har varit begränsade till två år. Sex olika dosnivåer av aspartam användes. En kontrollgrupp fick överhuvudtaget inte aspartam.

Forskarna drog en slutsats där man kallade ämnet för "multipotential carcinogen", d.v.s. ett ämne som orsakar flera olika cancerformer.

I kroppen omvandlas ämnet till aspartamsyra, fenylalanin och metanol. Metanol omvandlas vidare till den högst giftiga formaldehyden. Troligen är det antingen fenylalaninen eller aspartamsyran som är ansvarig för cancerrisken eftersom mängden metanol är liten.

 

Anmäl
2008-09-11 01:50 #10 av: StarGazer

Sötningmedel kommer inte innanför min dörr. Så lite tillsatser som möjligt tack.

Anmäl
2008-09-11 02:15 #11 av: neina

#8, #9, var har du hämtat detta? Nyfiken. Och hu så hemskt.

Anmäl
2008-09-11 05:30 #12 av: Elwin

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/lightprd/lightindex.html

Anmäl
2008-09-11 09:38 #13 av: BranDuir

#11 delvis från ovanstånde länk som Elwin så vänligt postade..dels från Prof Göran Petersson på Chalmers, som för övrigt skriver i KS oxå.

Anmäl
2013-01-06 07:37 #14 av: [KosmosBill]

 

Här en förkortad version om hur aspartam blev ”godkänd”:

 

http://www.kostdemokrati.se/margareta/2012/11/30/hellre-spela-basket-an-sjunga-i-kor-enligt-mulliga-barn-del-3/#more-1371

Anmäl
2013-01-24 11:01 #15 av: Atropa

#3 Gud va glad jag blir :D äntligen nån som inser att man inte behöver släcka törsten med sötdricka vatten fungerar alldeles utmärkt och dessutom är nyttigt! ;) TUMMEN UPP TRUMMAN

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.