Ursprungsfolk

White buffalo woman

2014-07-05 12:39 #0 av: [Sol69]

En av de viktigaste legenderna för Sioux är White Buffalo Woman. Den heliga kvinnan förde den heliga buffelkalv röret till Sioux som nu kallas fredpipa. Innan hon kom viste inte folket hur man skulle leva...

I soldansen är det oftast en mogen och allmänt respekterad kvinnlig medlem av stammen som får äran att representera Buffalo Woman. Även att hon först dök upp till Sioux i mänsklig form, var White Buffalo Woman också en buffel - Indianernas bror, som gav sitt kött till människorna, så att människor kan överleva. Albino buffel var heligt för alla stammar; en vit buffelskinnet var en helig talisman, en besittning bortom pris.

En sommar för länge länge sedan,,, Solen sken hela tiden och folket svälter. Varje dag de skickade scouter för att leta efter djur, men de scouterna hittade ingenting. Tidigt en morgon skickade två unga män att jaga. De gick till fots, eftersom det vid den tiden Sioux ännu inte hade hästar. De letade överallt men hittade ingenting. De fick se en hög kulle, bestämde de sig för att klättra upp på den för att titta ut över hela landet. Halvvägs upp, såg de någon komma emot dem långt borta, men personen svävade i stället för att gå. Så de viste att denna person var helig.

Först var tvungen att kisa för att se att det var en mänsklig form. Men när denne kom närmare, insåg de att det var en vacker ung kvinna, vackrare än något de någonsin hade sett, med två runda, röda prickar på kinderna. Hon bar en underbar vit buffelskin klädsel. Den var broderad med heliga och underbara mönster i strålande färger ingen vanlig kvinna kunde ha gjort.

Denna wakan var Ptesan-Wi, White Buffalo Woman. I händerna bar hon salviablad. Hon hade sitt blå-svart hår lös förutom en sträng på vänster sida, som var bunden med buffelpäls. Hennes ögon lyste mörk med stor kraft i dem.

De två unga män såg förvånat på henne. En var överväldigad, men den andra önskade hennes kropp och sträckte fram handen för att röra vid henne. Denna kvinna var wakan och mycket helig och skulle behandlas med respekt. Blixten slog omedelbart ned den prålig ung man och brände upp honom, så att endast en liten hög med svärtade ben var kvar. Eller som vissa säger att han plötsligt täckt av ett moln, och i det han blev uppäten av ormar som lämnade bara hans skelett, precis som en människa kan ätas upp av lusta.

Till den andra scout som hade uppträtt på rätt sätt, sade White Buffalo Woman: Jag kommer med bra saker till ditt folk som är heligt för din stam. Gå tillbaka till ditt läger och förbered för min ankomst.

Denna unga jägare återvände till lägret. Han berättade för folket vad den heliga kvinnan hade befallt. Så folket sätta upp den stora medicin tipi och väntade. Efter fyra dagar de såg de White Buffalo Woman närmar sig. Hennes underbara vita hjortläderklänning lyste på långt håll. Indianhövdingen bjöd henne att komma in i medicin lodge. Hon gick in och Hövdingen pratade respektfullt med och sade: ". Syster, vi är glada att du har kommit för att undervisa oss"

Hon berättade vad hon ville ha gjort. I mitten av tipin satte de upp ett heligt altare, en owanka wakan, av röd jord, med en buffel skalle. Hon öppnade bunten ned salvia och den innehöll chanunpa, den heliga röret. Hon höll upp det inför folket och läta dem titta på det.

The White Buffalo Woman visade folket hur man använder röret. Hon fyllde den med chan-Shasha, röd pil-bark tobak. Hon gick runt lodge fyra gånger på samma sätt som Anpetu-Wi, den stora solen. Detta representerade cirkeln utan slut, livets väg.

Kvinnan lade en torr buffelchip på elden och tände röret med det. Detta var peta-owihankeshini, elden utan slut, lågan skall föras vidare från generation till generation. Hon berättade att röken stiger ur skålen var Tunkashila andedräkt, den levande andetag av den stora farfar mysterium.

The White Buffalo Woman visade folket rätt sätt att be på, de rätta orden och de rätta gesterna. Hon lärde dem att sjunga för röret och fylla det med sång och hur man lyfter röret upp mot himlen, mot farfar, och ner mot Mormor jorden, till Unci, och sedan till de fyra riktningarna i universum.

”Med denna heliga pipa," sade hon, "du kommer att gå som en levande bön. Med fötterna vilar på jorden och Pipe nå in i himlen, bildar din kropp en levande brygga mellan det Heliga uppe och nere. Wakan Tanka ler på oss, för nu är vi som en:. jord, himmel, allt levande, de tvåbenta, de fyrbenta, de bevingade dem, träden, gräsen tillsammans med folket, de är alla släkt, en familj. Röret håller dem alla tillsammans. "

"Titta på den här skålen," sade White Buffalo Woman. "Dess sten representerar buffel, men även kött och blod av den röde mannen. Buffeln representerar universum och de fyra riktningarna, eftersom han står på fyra ben, för de fyra åldrarna människan. Buffalo sattes i väster av Wakan Tanka vid skapandet av världen, för att hålla tillbaka vattnet. Varje år han förlorar ett hår, och i var och en av de fyra åldrarna han förlorar ett ben. The Sacred Hoop avslutas när allt hår och ben i den stora buffalo är borta, och vattnet kommer tillbaka för att täcka jorden.

The White Buffalo Woman talade sedan till kvinnorna och säger till dem att det arbetet som de håller i sina händer och är frukten som höll folk vid liv. "Du är från moder jord," sade hon till dem. "Vad du gör är lika stor som vad krigare gör."

Därför den heliga röret något som binder män och kvinnor tillsammans i en cirkel av kärlek. Det är en helig objekt i skapandet av där både män och kvinnor har en hand. Där män hugger skålen och göra stammen; kvinnorna dekorera den med band av färgade piggsvin spolar. När en man tar en fru, de båda hålla röret på samma gång och röd duk är lindad runt sina händer, vilket binder ihop dem för livet.

The White Buffalo Woman talade också till barnen, eftersom de har en förståelse bortom sina år. Hon berättade för dem att det som deras fäder och mödrar gjorde var för dem, att deras föräldrar kunde komma ihåg att vara lite en gång, och att de, barnen skulle växa upp och har små egna. Hon sade till dem: "Ni är den kommande generationen, det är därför du är de viktigaste och mest värdefulla och kära En dag kommer du att hålla denna pipa och röka den och en dag kommer du att be med den..."

Hon talade en gång till hela folket: "Röret är vid liv, det är en röd varelse visar dig ett rött liv och en röd väg Och detta är den första ceremoni som du kommer att använda röret. Du kommer att använda den till Wakan Tanka. Dagen en människa dör är alltid en helig dag. Dagen då själen släpps till den store Anden är en annan. fyra kvinnor kommer att bli helig på en sådan dag. De kommer att vara de som att klippa heliga träd, burken-wakan, för solen dansa. "

Hon berättade Lakota att de var den renaste bland stammarna, och därför Tunkashila hade skänkt dem den heliga chanunpa. De hade fått i uppdrag att ta hand om det för alla indiska människor på denna sköldpadda kontinenten.

Hon talade en sista gång till indianhövdingen och sade: "Kom ihåg: detta rör är mycket helig Respektera det och det kommer att ta dig till slutet av vägen De fyra åldrarna skapelsen är i mig, jag är.. fyra åldrar. Jag kommer att se dig i varje generation cykel. Jag skall komma tillbaka till dig. "

Den heliga kvinnan tog då avsked av folket och sade: ". Toksha ake wacinyanktin ktelo, ska jag se dig igen"

Folket såg henne gå ut i samma riktning som hon hade kommit, avtecknar sig mot den röda bollen i den sjunkande solen. När hon gick, stannade hon och rullade över fyra gånger. Den första gången, vände hon in i ett svart buffel; den andra i en brun en; den tredje i en röd; och slutligen, den fjärde gången hon rullade över, vände hon sig till en vit kvinna buffelkalv. En vit buffel är den heligaste levande sak du någonsin kan stöta på.

The White Buffalo kvinnan försvann över horisonten. Någon gång hon skulle komma tillbaka. Så fort hon hade försvunnit, så dök buffel upp i stora hjordar och för att låta sig dödas så att människor kan överleva. Och från den dagen såg buffel, till att folket med allt de behövde, kött för sin mat, skinn till sina kläder och tipis, ben för sina många verktyg. 


Källa:http://www.pyramidmesa.com/buffalowoman1.htm

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2014-07-06 17:52 #1 av: Vindman

Det här var intressant läsning.Tänk vad människor fått utstå i tro och leverne.Jättefin artikel Glad

Anmäl
2014-07-06 18:26 #2 av: [Sol69]

Tack Glad

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2014-07-07 00:43 #3 av: Tarotstollan

Underbar läsning som alltid Sol! Hjärta

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2014-07-11 19:32 #4 av: [Mellma]

Fantastisk läsning! Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.