Annons:
Etikettdruidism
Läst 16149 ggr
BranDuir
7/7/08, 1:23 PM

Druidism

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vem är vi? Vad gör vi? Frågorna är många och under tidens gång så hoppas jag att åtminstone en del svar skall ges och klarhet komma i många!

Druidismen gör anspråk på att härstamma från den keltiska mytologin men inte alla druider vill kalla druidismen för en religion.

Det finns många som anser att druidismen är ett
förhållningssätt gentemot världen och att druider mycket väl kan vara såväl kristna som ateister.

Druiderna var innan kristendomens intåg prästerna i den keltiska religionen och idag är druiderna utövare av en naturcentrerad religion. Själva ordet druid sägs vara kopplat till träd och just träd har en väldigt stor betydelse för druiderna.

Människorna anses vara en del av den heliga naturen där då träden har en speciellt hedrad ställning.

Då naturen är det som dyrkas inom druidismen sker företrädelsevis utövandet i naturen där vissa platser kan anses vara mer heliga eller där det kan finnas särskilt starka band till det sakrala.

Det anses viktigt för druider att hela tiden förändra, utveckla och anpassa religionen till aktuella förhållanden och den utövande individen eller gruppen. Samtidigt finns det ett fundamentalt intresse hos druider att utveckla sig själva genom att ta del av den kunskap som sägs finnas hos de olika druidordnarna, de flesta lokaliserade i Storbritannien. I Sverige finns bara en andlig Druidorden. Utövarna kan fördjupa sig i bland annat poesi, spådomskonst och helande för att utvecklas som druider.

sajtvärd på Druid & Shaman iFokus

Annons:
Anco
7/8/08, 8:32 PM
#1

Ju mer jag läser och lär mig om detta ju mer inser jag att hela förhållnings sättet gentemot naturen och allt som omger oss är det som genomsyrar det hela. Att lära sig om örter, livsmedel, naturföroreningar…. ja i stort sett allt. Att lära sig att hantera detta och göra vad man själv kan för att göra världen en liten bit bättre, att sprida kunskapen och lära andra.
Hmmmmm…..

"Lev i nuet, sedan kan vara försent"

Medarbetare på Druid&Shaman

aris-eile
7/10/08, 12:30 AM
#2

Genom att lära andra kan man fortsätta att lära sig själv. Att gå ut och se sorgen i världen är centralt för att kunna behandla sin egen.

Utvecklingen av andligheten, som är en stor del inom druidismen, är ju viktig för att annars skulle man inte kunna verka i dagens samhälle. Inte bara utveckling som i egen andlig personlig sådan, utan att man bejakar att andligheten måste ändras i samklang med hur världen nu ser ut. Många religioner och samhällen tappar detta, för att om de skulle bejaka en förändring, skulle deras världssyn raseras.

Samhällets utveckling är inte utvecklande för individen. Samhället har blivit ett eget väsen, med en egen vilja, som inte ens många affärsmän och företagare kan rucka på. Trots att samhällets egen motvilja till individuell utveckling är så stark, finns det krafter som verkar åt motsatt håll. Det är skönt att se att fler vaknar upp, varje dag vaknar fler. Inget fel i att konsumera… men man kan ju producera i samma skala som man konsumerar och dessutom försöka återanvända och omforma det som blir över av konsumtionen. Då kan man få en återproduktion. vilket borde vara bättre en nyproduktion och återvinning.

Lägg det på minnet: Återproduktion. På alla plan som möjligt är.

SilvianLuna
11/25/08, 1:24 AM
#3

FörvånadDär ser man…Svar på tal mitt i nyllet skulle man kunna beskriva det som.

Det låter väldigt mycket det jag sysslar med. Naturdyrkan och mitt starka förhållande till träden som lyssnar när jag har något viktigt berätta och jag behöver pysa ut med. Glad

Waara
5/26/09, 11:05 PM
#4

Puttar upp :)

Conner
6/3/09, 7:51 PM
#5

Hej! Det är så här att jag är ny på detta forumet och är intresserad av druidism, jag har läst lite inlägg och surfat runt lite på Internet angående druidism så lite fakta har jag med mig. Det vore kul o veta lite om praktiska riter osv. som man kan utföra, kan någon ge lite tips på detta? Har sysslat en del med mediation och mantra, finns det något inslag av detta i druidismen? Kan tillägga att jag alltid har haft en speciellt intresse för skogen och träden, har ett lantställe mitt i ingenstans :)

Mvh

BranDuir
6/3/09, 8:21 PM
#6

Bara att surfa igenom detta forumet….finns många äldre inlägg som kanske kan vara av intresse

sajtvärd på Druid & Shaman iFokus

Annons:
Huygens
5/31/10, 10:39 PM
#7

Är inte druidism en hemlig rörelse egentligen, där man inte får reda på vad druidism går ut på förrän man är invigd? Och så får man inte berätta något, ens om ritualerna eller syftet?

BranDuir
6/8/10, 10:44 PM
#8

Nej då det är inte hemligt…vissa saker är förstås inte för allmän kännedom, men på det stora hela är det öppet…

sajtvärd på Druid & Shaman iFokus

Pilgrimen
7/5/10, 7:13 PM
#9

Huygens kanske tänker på Svenska Druid Orden FGDO?

Carlo
9/10/10, 7:23 PM
#10

Oh! Jag har alltid vart intresserad av Druidism! :)
Bra artikel! Skrattande

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Delfinen
9/20/10, 3:54 PM
#11

Är helt grön på detta….har aldrig ens hört ordet Druid eller druidism innan jag hittade detta forum. Hur börjar jag för att lära mig mer när jag helt grön?

MissInAction
7/9/11, 2:23 PM
#12

Tack för en intressant artikel!

Jag har undrat om det kan vara så att man får ledtrådar genom livet, som talar om för en vilken väg som man ska gå. Varje gång jag läser något om druidism så får jag aha-upplevelser och det känns nästan som att det är skrivet direkt till mig. Det är som att bli frälst tror jag Förvånad

Känner att detta är något som jag måste utforska vidare. Det är en längtan jag alltid har haft inom mig och som känns så mycket starkare när jag läser om de här sakerna.


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

[Zorita]
7/28/11, 11:23 PM
#13

Liten fråga: innefattar "druid" som definierat här även kvinnor? Vet att för ett tag sedan var jag med i ett systraskap som hade druiderna som vänner, men att druiderna generellt inte ansågs vara kvinnor. Min gudinna är Cerridwen, men jag har studerat och gillar de flesta gudinnorna i Mabinogion. Håller mig till dessa just nu =)

Ska bli spännande att kolla igenom forumet, hittade precis hit!

Annons:
Druid
9/8/11, 8:09 PM
#14

Hey Zorita!

Jag är medlem i OBOD (druidry.org) och bland dem är det lika naturligt att en druid är en kvinna som en man.

Män och kvinnor är jämlika i det stora druid organisationer. Det finns några druid ordner, som till exempel http://www.druidorden.org/ där endast män är tillåtna, men detta är ofta inte andliga ordner men loger som typ frimurare

Upp till toppen
Annons: