Andliga Frågor

Vad är skillnaden mellan andlig och religiös?

2015-05-15 13:31 #0 av: [Sol69]

Vad är det för skillnad på att vara andlig och att vara religiös? Är det någon skillnad eller är det samma sak? För min egen del är det en stor skillnad..

Jag som är andlig i min tro behöver inte gå till en kyrka eller till någon församlingslokal för att känna att jag är nära universum och det jag tror på.. Jag kan gå ut i naturen och känna av energierna och att de ger mig sinnesfrid i själen.

Jag har ingen bok som jag går efter utan jag utgår från vad jag själv känner är rätt och riktigt för min del. De som står mig nära behöver inte alls tänka och tycka som mig. Deras tankar och åsikter är inte mindre riktiga än mina. Utan det är i själen jag söker min kunskap och min styrka och energi.

Det behövs inte några gemensamma psalmer och sånger och det behövs inte att jag går i kyrkan och lyssnar på vad någon annan säger till mig. Det är inte ett måste att jag som andlig döper mina barn i kyrkan och att jag gifter mig enligt tex kristen norm för att ett förhållande ska vara legitimt och godkänt av andra.

Jag kan lika gärna gå ut i naturen med den jag älskar och avge löften inför nära och kära och göra en privat ceremoni av det som passar mina och dennes behov.. För att det känns rätt och riktigt i själen och anden och inte för att visa församlingen att vi är seriösa och göra det för att det krävs av oss.. 

Det finns heller inga gränser och regler som jag måste följa för att passa in.. Jag måste inte lyssna på en viss sorts musik.. Jag får lov att lyssna på hårdrock och dricka alkohol om jag vill det. För det är inte förbjudet. Utan det är den fria viljan som gäller.

Det finns inte heller något som är syndigt och fel. Rätt eller fel klädval. Jag får få klädd i vilka kläder jag vill utan att någon tankar om för mig att du ska se ut på ett vist sätt... 

Jag kan få ut och göra vad jag vill i naturen för att hitta sinnesfrid. jag kan lyssna på andra personer och deras åsikter och få nya insikter fast de inte har helt samma tro som mig. Utan jag kan ta till mig de bitar som känns rätt och riktigt för mig..

Sen finns det inte i min ande och själ att döma en annan person för att denne inte tänker och tycker lika som mig. Utan den är älskad och uppskattad för den den verkligen är innerst inne.. Även om den inte tycker och tänker exakt som jag..

Men de gånger jag möter likasinnade och får prata och reflektera om det som vi tror på och känna gemenskapen då känns det värdefullt och uppskattat och min ande och själ mår bra.

Det är alltid underbart att höra er andra berätta om er tro och era upplevelser för det ger nya insikter. Vad tror och tänker ni är skillnaden?

Bildkälla: https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/385207_553484388014993_1468377109_n.jpg?oh=1133260dbe8c053613ed4add5471d1bf&oe=55BED8AF

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2015-05-15 15:46 #2 av: [Våren]

Först och främst, bra skrivet Sol!BlommaGlad

Jag tror att vi går mot samma mål, fast vi tror olika om hur livet ska levas. vi har olika vägar att vandra, ingen är den andra lik så att säga.
Vi kan anta och förkasta, prova sanningen i olika andliga trosformer. för att hitta vår rätta väg idag, hur morgondagen blir vet man ej.
Jag utgår ifrån karma och reinkarnations teorin som ni vet.Skämtarstannar där annars blir jag för långrandig.    

Anmäl
2015-05-15 15:48 #3 av: [Sol69]

Tack Våren... Kramas Och du får gärna bli långrandig.. Det tycker vi om... SkrattarSkriv gärna om den biten i egna trådar så vi kan få lite nya insikter.. Får idé

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2015-05-15 17:20 #5 av: Cahira

Bra skrivet! :) Jag tänkte skriva ett långt svar men jag är för nyvaken för att make sense. Gäspar

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-05-15 17:36 #6 av: [Sol69]

Då väntar vi på dina kloka ord tills du vaknat till vännen Glad

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2015-05-15 17:48 #7 av: Cahira

Hjärta

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-05-15 23:57 #8 av: Cahira

Det jag tänkte säga är att jag tänker väldigt lika som du tänker. 

Att vara andlig så följer man sin egna väg, men en religion så tillhör man en grupp och ett samhälle.. Religion är mer ett trosystem. 

Men! Ibland händer det att man är andlig och ens väg leder en rakt in i en religion eller "grupp" med andra som känner samma. Många kulturer och religioner har sina ritualer vilket även andlighet kan ha. 

Så visst finns det likheter men även olikheter. De flesta i dagens samhälle som följer en religion är uppfostrad in i den snarare än att ha upptäckt den själv vilket är synd. Tycker alla ska ha rätt att välja sin väg själva. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-05-16 10:00 #9 av: vinden är min mor

Jag håller med cahira , bra skrivet!
Andlighet och religion borde väl gå hand i hand men ofta är det i stället helt skilda saker.
Kanske är det andliga människor som har ett mer tillåtande tänk om andras religioner.
En känsla av att alla måste få hitta sin egen väg.
Religioner är ofta så uppstyltad med regler att det tar bort chansen till en egen utveckling.
Men för en del är säkert vägen till andlighet genom en religion också.
För 25 år sedan lyssnade jag ofta på en hari krichna skiva för då hamnade jag väldigt fort i ett meditativt tillstånd och kunde göra astral resor på nolltid.
I övrigt var jag helt ointresserad av hari krishna .
Hos mej fina både budda statyer indian prylar och änglar.
Många religioner har något bra och jag tycker man kan plocka med det man gillar på sitt eget vis.
I grund och botten är ju ändå den mesta religionen hyfsat lik och går för det mesta ut på att vara ett rättesnöre för folk för att få en sammansvetsad grupp med människor.


SolMörker är bara brist på ljusSol

Anmäl
2015-05-16 15:15 #10 av: Cahira

#9 Klokt skrivet. Blomma

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-07-27 10:44 #11 av: Sommarek

Jag måste bara sticka in med en liten påpekan om att "min" religion minsann stämmer in på alla punkter ovan, så gränsen kan ibland vara luddig. Men det känns skönt att veta att religion också kan vara andligt.  :)

Anmäl
2015-11-07 20:13 #12 av: NiklasTyreso

Jag kollar in denna tråd gång på gång för att se den underbara bilden av eken vid vattnet. Det ser ut som en plats vid norra vättern som jag besökte för ett par år sedan.

Bilden är magisk, för att inte tala om platsen.

Anmäl
2015-11-07 21:40 #13 av: zeretki

Bra skrivet. Jag håller med. :) 

Anmäl
2015-11-09 16:42 #14 av: Tride

Intressant tråd med många bra inlägg. Frågan är väl i sig inte så lätt att besvara i en handvändning. Själv lutar jag mest åt att andlighet är själens frihet att söka såväl ljus som mörker och söka den riktning som känns rätt. Religioner vill ofta styra andra människors sökande. Där finns en risk för att skapa låsta hierarkier. Regnbåge

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2015-11-10 07:45 #15 av: Sommarek

Det känns som att de flesta tänker på de stora, abrahamitiska religionerna när man gör denna skillnad på religion och andlighet. Tänk på att det även finns andra, mindre, religioner som är väldigt andliga i sig själva. Mycket av det som nämns i #0, till exempel, passar bra in på många av de hedniska religionerna.   ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.