Magi

Troll

2014-05-12 21:02 #0 av: [Sol69]

Troll är ett väsen ur den nordiska Folktron...

Trollen kunde variera högst avsevärt både i storlek, utseende och lynne. Ibland sades trollen vara mycket lika människor och ibland totalt väsensskilda. Vid sidan av trollen förekom också jättar, vätter och vittror.

I södra Sverige brukar trollen sägas i likhet med jättarna vara utdöda, och ha jagats bort med kristendomen. Det är också vanligt att de har övernaturlig styrka, och kan vara jättelika, liksom jättarna.

I Mellansverige är det vanligt att trollen liknar människor, och kan vara svåra att skilja från dem. De kan ha stor styrka, men det mest utmärkande var deras förmåga att trolla. De bor i salar i berg där de förvarade enorma rikedomar. De hade för länge sen drivits bort från slättbygden av kyrkorna och kristendomen, men levde fortfarande djupt inne i skogarna.

I norra Sverige motsvarades troll och vättar av vittra och där förekommer Begreppet troll har på olika orter använts för olika väsen, där de småväxta kan sorteras in i kategorin oknytt. Andra likartade naturväsen skiljde sig från trollen i det att de ville leva ensamma, som tomten, näcken, skogsrået.

Trollen har ansetts som rika på guld, trots att de kan vara klädda i paltor. Trollen lever ett liv utanför den kristna kyrkans hägn och är därmed förtappade. De har också moralvärderingar som skarpt skiljer sig från människornas. Det vill säga att trollen bytt ut sitt barn mot ett människobarn. vilket kallades bortbyting. Ett sätt att undvika detta var att döpa barnet.

Speciellt kvinnor riskerade att utsättas för trollen. De kunde bland annat riskera att bli bergtagna.  För att komma undan trollen fanns flera sätt. Kyrkklockor ansågs skrämma trollen. Likaså fruktade trollen stål, så en kniv var bra att ha när man gav sig ut i "trollskogen". Vissa troll förstenades av solljuset. 

Källa: Wikipedia 


Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2014-05-13 08:53 #1 av: agneta-43

Tack Sol för intressant läsning GladTummen upp

Medarbetare på Druid & Shaman 

Anmäl
2014-05-13 16:04 #2 av: [Bettanbop]

Bra artikel om troll. Intressant Tummen upp Anmäl
2014-05-13 16:26 #3 av: Twinflamewolf

Tack för härlig läsning Sol,och dessa troll gillar jag skarpt nåja inte nättrollen men dom andra Cool


Anmäl
2014-05-13 21:16 #4 av: Tarotstollan

Jättebra och intressant!Tummen upp

Folk ansåg troll dumma också, så det var lätt att lura dem.
Om man blev jagad av ett troll så kunde man springa in i en potatisåker och hoppa över fårorna. Trollen var tvungna att springa upp och ner för fårorna eftersom de inte kunde korsa dem, antagligen hade det med korset att göra i den kristna tron.

Anmäl
2014-05-13 22:35 #5 av: [Sol69]

Tack GladFinns mycket intressant om man rotar i vår gamla nordiska tro..

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.