Ursprungsfolk

Samerna

2014-05-08 10:43 #0 av: [Sol69]

Samerna är ju den folkgrupp som vi har närmast och som har ett förflutet inom schamanismen.. Jag håller på att läsa en bok om den så jag tänkte dela med mig till er lite av det jag har läst om dem...

Samerna hade en shaman som de kallade för noajden och det kunde ofta gå i arv i familjen i generationer. Men det hände även att man blev utvald av de övernaturliga makter att arbeta som noajd. Det kunde vara både kvinnliga och manliga noajder.

Noajden hade en eller flera hjälpandar med sig. Som kunde vara en ren eller en örn eller en fisk. Noajden var som en länk mellan vår värld och den andra världen. Som han antingen hade kallat på för att få hjälp av eller så hade hjälpanden kommit till denne för att erbjuda sin hjälp.

Under sin initiering och inlärningsperiod kunde noajden plågas av både hörsel och syn hallucinationer. Denne arbetade med sin trumma som han tog sig i trans med till andra välden för att få information och så att  han kunde hjälpa till..


Han var länken som medlare mellan människan och gudarna, läkare och botare, och siare och stundom också moralens väktare.Han kunde genom handpåläggning och genom örter och salvor hjälpa till att bota och lindra sjukdomar. Men det fanns även de noajder som kunde verka och hjälpa på distans. 


När jag läser om den så får jag känslan att det finns ganska mycket likheter mellan indianerna och dess kultur för de värnar väldigt mycket om naturen och både gjorde offer till gudarna.


Nu blev det en liten kort artikel om samerna och deras noajd. Men det kanske kommer mera när jag har läst klart boken och smält lite av den information jag har tagit in..


Bild källa http://sv.wikipedia.org
Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2014-05-08 11:24 #1 av: Twinflamewolf

Härlig läsning Sol och det finns ju fortfarande än idag Shamaner bland våra Samer,tyvärr har ju Kristendomen stövlat in även där men en hel del behåller sina gamla traditioner tack och lov.

Under initieringar och inlärning hade man inte hallucinationer utan befann sig i ett annat ,medvetande tillstånd/trance beroende på vilken form av ceremoni som utfördes.

Dom Samerna som finns längst Söderut i vårt land är dom i Idre inte så långt från där jag bor men allt för sällan åker man dit men borde ju göra det oftare för där finns hantverk,renkött och en massa annat trevligt att ta del av.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.