Shamanism

Hur firar Indianerna jul

2013-12-17 23:47 #0 av: [Sol69]

Med denna artikel om den indianska julen så önskar vi er på Druid och shaman god jul och gott nytt år..

Indianen firade inte jul innan européerna kom till Amerika och började undervisa oss i kristendomen. För indianer , är julen inte en tradition som inträffar en gång om året där alla träffas och äter , öppnar presenter och sjunger julsånger...

Jul till en indian är varje dag och inte bara en. När vi äter den traditionella måltiden som alla andra gör, tar vi inte bara ta vad vi vill ha. Vi delar alltid maten, snarare än att bara ta . Om vi behöver ta något, vi ger alltid något tillbaka och be om tillstånd för varje växt eller ett djur som vi kan ta för mat.

Vi ger alltid tobaks erbjudande varje gång vi tar en ört eller växt och vi ta den aldrig med rötterna , utan skär den längs planet av jorden. Så att någon annan kan växa i dess ställe. När vi äter spara vi lite för att visa respekt för Skaparen och andevärlden och erbjuder mat för att tacka för det överflöd som vi får dagligen.


Överflöd är inte bara i form av mat för oss, utan även för den luft som vi andas varje dag, det vatten som har lämnats för att dricka och till och med våra mycket hjärta. Eftersom det är där anden ligger. Allt som vi har kommer från Skaparen och böner sägs hela dagen för våra förfäder och för Kristus som vi ber kommer att återvända en dag för att ta oss hem.

Det sägs att det sätt som indianerna lever i vad som kallas gå på Red Road. Det innebär att allt som sker inom deras liv är andligt, vilket innebär att i allt som de gör att de motsvarar en annan högre ringer än den egna. Indianernas andliga övertygelser är inte så annorlunda från de som utförs inom kristendomen.

I den indianska traditionen följer de principen. Om någon är i behov av något, är det en andlig plikt att hjälpa till om någon behöver det. Om de behöver mat, ger dem mat . Om de är kalla , ge dem en filt för att hålla dem varma . Hur det än må vara , är det på grund av denna andliga livsstil som gör indianerna visar den sanna innebörden av det som julen handlar om.

Sätt som de dekorerar en julgran är annorlunda, eftersom allt bär en mening bakom det. Det finns inga lampor. Istället finns det speglar som används för att hålla borta onda andar som kan infiltrera hemmet och de dekorerar den med majsskal och andra naturmaterial.

Du kan se kalkon fjädrar, som används för att beteckna örn fjädrar, vilket är symbolen för anslutningen mellan himmel och jord, som örnen är den andliga budbärare Skaparen till alla indianer . Du kan se Drömfångare, ett objekt som används för att hålla borta onda drömmar och hängs på väggarna över sängar.

I South Dakota Sioux och Navajo kan de använda Chikala dockor, som är ansiktslösa dockor som ges till personer som sen får använda sin fantasi och rita ansiktet på dockan. När de är klara, anses dockan bringa lycka till sin ägare och ges som gåvor. Bland de mexikanska stammarna , kan de hänga Guds ögon , som är garn prydnader som också används för att hålla borta onda andar väldigt mycket på samma respekt som speglarna gör.

Men vad viktigaste dekorationen på indianskt träd är den vita buffeln . Det har sagts att det var en vision som ges till en Ogala Sioux helig man vid namn Looks för Buffalo , en direkt blod sonson till Chief Red Cloud , som fick en vision om denna varelse som på den dagen som den vita buffeln är född att det till slut kommer att bli fred i världen.

Den indian jultomten går under många namn, men de vanligaste är :

Den handsome Man,: En indisk klädd i vitt hjortläder som ger gåvor till alla efter de gåvor har presenterats till Jesusbarnet. Snowbeard som är klädd i rött och reser med en käpp , påse med presenter och en varg anda som hans följeslagare. Old Red flygor i en släde och istället för renar har ett team av vit buffel som drar släden.

Källa: David E Barnett 

Kortet till artikeln lånat på Google

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2013-12-18 01:01 #1 av: Tarotstollan

Så intressant och spännande att få reda på, inget av detta hade jag någon aning om innan. Tack Sol!Hjärta

Anmäl
2013-12-18 09:38 #2 av: [gryningen67]

Kul att få ta del av den indianska kulturen.Ler
Det kom upp en hel del i och med indianernas sätt att vård jorden.
När man tar en växt så ger man någonting tillbaka.
Det kan vara någonting att tänka på och inte bara ekonomiska aspekter. Ta t.ex hur en gruvbrytning som lämnas vind efter våg,en tickande miljöbomb som andra får får rusta upp efter.

Ta ert ansvar,för jorden.indianerna har förstått den filosofin och förmedlar den till oss. Blomma 

Anmäl
2013-12-18 10:06 #3 av: [Sol69]

Tack Glad

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2013-12-18 11:03 #4 av: Twinflamewolf

Härlig läsning och jag håller med Gryningen vi har så enormt mycket att lära av ursprungsfolk. Hela sättet att förhålla oss till allt levande på Moder Jord och där kommer shamanismen in och jag tar aldrig något utan att ge tillbaka.

Plockar jag bara en enda liten blomma så sår jag ett nytt frö,eller använder jag kristaller så ger jag tillbaka till Moder Jord i form av att gräva ner eller plantera nytt.

Sätten är så många som man kan ge tillbaka på,den kan vara till en annan människa eller skapande,så frön eller bara vårda på olika sätt.

Jag tycker det är en vacker tanke för på så vis upprätthåller vi balans om vi inte bara tar utan att ge.

Tack för en härlig artikel Sol Blomma


Anmäl
2013-12-18 11:07 #5 av: [Sol69]

Jag gör mitt bästa för att skriva artiklar. Men jag har ju inte samma vana som dig TW Glad

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2013-12-19 00:02 #6 av: Cahira

Väldigt intressant! 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2013-12-19 22:22 #7 av: Loris M

En intressant artikel! Tummen uppInget av detta visste jag innan så det var lärorikt också för min del. Glad

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2013-12-20 16:24 #8 av: [Sol69]

Vist är det lärorikt att läsa om vad andra har för traditioner. Det viste inte jag heller innan jag började läsa och forska i det.. Skrattar

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl