Ursprungsfolk

Apacher

2013-11-22 21:13 #0 av: [Sol69]

Apache från zunispråket som betyder fiende, som är ett gemensamt Apacher är namn för sex olika stammar i Nordamerika, Västliga apacher, Jicarillaapacher, Mescaleroapacher, Prärieapacher och Lipanapacher.

Tidigare var apacherna bosatta i östra Arizona, större delen av New Mexico, Norra Sonora, Colorado och Texas. De var ett starkt folk och krigiskt folkslag och stred konstant emot de vita. Det slutgiltiga förlusten för apachefolket var 1886, när Chiricahuaapacherna deporterades till Florida och Alabama av militärerna.. Nuförtiden bor apacherna framförallt i Arisona, New Mexico och Oklahoma. Runt 2000 fanns det ca 97000 Apacher kvar.


Den sociala organisationen kännetecknades av storfamiljer men varje kärnfamilj hade sin egen bostad, men dessa samlades i stammar av bostäder bebodda av närbesläktade kvinnor och deras män och barn. Ett antal storfamiljer som bodde i samma område och utnyttjade samma naturresurser bildade den lokala stammen. Ibland kunde hela den lokala gruppen bo tillsammans i en större bosättning - ranchería.


Det sociala ledarskapet var svagt utvecklat. Den mest dynamiska manliga familjeöverhuvudet blev ledare för den lokala stammen, men kunde inte utöva annat inflytande än genom övertalning. Flera Stammar som bodde nära varandra och ibland samarbetade utgjorde ett band med ett särskilt namn.


Apacherna livnärde sig som jägare och samlare. Det gjorde också Navajoerna innan de blev jordbrukare och boskapsskötare och därmed frångick det apachiska kulturmönstret. Vissa apachegrupper bedrev ett mycket begränsat jordbruk, men det var männens jakt och kvinnornas samlande som alltid var det viktigaste. Bostäderna utgjordes av rishyddor (wickiups) i bergen och tipier på prärien.


Religionen hade både prästerliga genom mödosamt inlärda ritualer och schamanska ritualer uppenbarade i andevisioner. Häxor och häxkonster var mycket fruktade av apacherna.

Apacherna skilde noga både terminologiskt och praktiskt mellan överfall och krig. Den förra företeelsen avsåg att tillägna sig fiendens hästar och byten och konfrontationer skulle undvikas. Den senare avsåg att hämnas dödade apacher genom att möta och döda fiender. Apacherna hade en mycket pragmatisk inställning till militära företag. Det viktigaste var att överleva, inte att visa sig tapper.


Det rådde ett ömsesidigt krigstillstånd mellan apacher och mexikaner sedan början på 1600-talet. Spanska kolonialmyndigheterna samarbetade sedan 1786 med comancherna i kriget mot apacherna. Comancherna deltog från och med 1786 och så länge det spanska väldet varade i spanska utrensningsaktioner mot apacherna i New Mexico. Sista gången en sådan gemensam aktion ägde rum var 1810.


Apacherna överföll den bofasta befolkningen och förde bort boskap, mulor och kvinnor. Det som stals i Sonora såldes ofta i Chihuahua eller tvärt om. Bristen på samordning och gemenskap mellan de bägge nordliga mexikanska provinserna, åtskilda av berg och öknar, var en viktig förutsättning för överfallens omfattning.

Med tiden tog de mexikanska myndigheterna till extrema åtgärder och fastställde 1835 ett pris på 100 silverdollar för en skalp av en vuxen manlig apache, 50 dito förskalpen av en vuxen kvinna och 25 dito för skalpen av ett barn.

Källa WikipediaSajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2013-11-23 02:40 #1 av: Tarotstollan

Mycket bra och intressant!Tummen upp

Anmäl
2013-11-23 05:59 #2 av: Cahira

Instämmer med Tarotstollan. :)

Måste bara lite OT lägga in en bild här på min Apache. :) Han fick sitt namn för att jag en morgon sa "Morning patchy" pga hans vita fläck på höften och insåg att Apache passade honom. Han är på något vis ett med naturen och vallade korna med stort mod och tryck men är en jäkel på att springa och smyga. 

Det, och badgerfox var svårt att ropa. Lipar Men han kallas badgerfox ändå. ^^ Min lilla oslipade diamant. Hjärta

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2013-11-23 08:55 #3 av: [Sol69]

Tack Tjejer Glad

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2013-11-23 09:16 #4 av: Twinflamewolf

Tack Sol för en hääärlig artikel Cool


Anmäl
2013-11-23 09:20 #5 av: [Sol69]

Gör mina försök att påta ihop en artikel ibland för balansens skull på sajten. Men har inte fått upp farten som du har fått Skrattar

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2013-11-23 09:28 #6 av: gryningen

Kan väldigt lite om Indianer,så jag får läsa på här istället.Glad

Anmäl
2013-11-23 09:31 #7 av: [Sol69]

Jag har alltid haft ett intresse för dem men jag har inte läst så mycket på sista åren om dem.. Men försöker att ge lite artiklar när andan faller på.. Skrattar

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2013-11-23 18:11 #8 av: agneta-43

Bra och intressant läsning igen Tack Sol Tummen uppGladBlomma

Medarbetare på Druid & Shaman 

Anmäl
2013-11-23 18:21 #9 av: [Sol69]

Kramas

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.