Ursprungsfolk

Wakan tanka (Dakota Great spirit)

2013-10-14 15:23 #0 av: [Sol69]

Lite fakta om indianernas tro på Wakan tanka..

Hos Lakota , betyder ordet wakan många saker.


De som reser tillsammans med Lakota och höra dem tala om sin tro i Wakan i många olika namn : Wakan Tanka , Tunkashila , Taku Skanskan , Store Anden , farfar . Resenären skulle fråga dem om det är för en ande eller för många andar?  Svaret skulle vara både och.

Den som skapade allt är Wakan Tanka . Även om Wakan har olika betydelser för dem själva. Kan Wakan Tanka tolkas som det stora mysteriumet och är skaparen av allt.

Wakan Tanka är också Wakanpi. Den är aldrig föds och den som aldrig dör. Wakanpi har makt över allt på jorden och styr allting människorna gör. Det finns en välvillig Wakanpi som hjälper till att uppfylla de önskemål man be om och en ond Wakanpi som ska fruktas .

Man använder sånger , ceremoni och gåvor för att hedra och blidka , Det är den helige mannen eller shamanen Wicasa wakan som leder cerominerna. Böner som riktar sig till wakans varelser som helhet då ber man till Wakan Tanka , men böner erbjuds en speciell varelse bör man uppge varelsen vid dennes namn i sina böner.

Musik är ett bra hjälpmedel vid böner och det sägs att Wanka Tanka alltid uppmärksammar bönerna när de hör trummor och skallrorna.

Den goda wakan varelser är förtjust i böner som når dem på röken av sweetgrass och den onda wakans varelser fruktar röken av salvia . Alla Wakan Tanka är nöjda med röken av Lakota röret.

Vi talar ibland till Lakota medicinman som en medicinman, som Lakota kallar Wicasa Wakan när han utför ceremonier och tror att han gör medicinen när man gör så . Men detta är felaktigt eftersom det Lakota kalla något så när ett läkemedel endast när den används för att hjälpa att den sjuka eller skadade och så den korrekta termen skulle vara pejuta.

Så en man av medicin bland Lakota är en pejuta wacasa , vilket inte ska förväxlas med Wicasa Wakan som är en helig man eller shaman.

En Wicasa Wakan är en klok man, som vet och har makt att prata med andarna och kan kommunicera med dem . Han kan låtarna och de ceremonier och klarar av att tolka visioner.

Han kan berätta för folk vad andarna förvänta sig av dem , förutsäger framtiden , tala med naturen och allt som finns i universum.

Så ett söker sig pejuta wacasa , till den fysiska varelse , medan den andra , Wicasa wakan , söker sig att det andliga.


När en helig man använder ett objekt i en ceremoni som objektet fylls med någon som man kanske kan kalla en ”ande” . Lakota använder termen tonwan för att beskriva det . Tonwan är makten att göra det övernaturliga . Platsen där shamanen gör sitt arbete kallas Wasicun.

Wanka Tanka kan vara gott eller ont som tex rötterna av vissa växter är wakan eftersom de är giftiga. En person som agerar utanför normen, visar sig som galen är Wakan . Även alkohol som kan göra en galen är Wakan . Men samtidigt är mat wakan eftersom det ger liv.


Mycket gamla antika saker är wakan eftersom deras ursprung är ett mysterium . Bebisar är Wakan eftersom de inte talar . Varje sak i världen har en ande och att anden är wakan på gott eller ont och satte dit av Wanka Tanka 


Källa wikipedia
Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2013-10-14 18:20 #1 av: Ljuskristallen

Tack för en kanon artikel Sol och innehållsrik läsning på alla vis.Det finns motsvarigheter i olika reservat men med lite andra ord så tack för intressant och spännande läsning Hjärta

Anmäl
2013-10-14 18:29 #2 av: [Sol69]

Tack ljuskristallen för de finna orden. Hoppas att många tycker om informationen de får om indianernas tro på wakan tanka och hur de ser på universum Glad

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2013-10-14 19:20 #3 av: Cahira

Mycket bra artikel! 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2013-10-14 19:26 #4 av: [Sol69]

Tack Glad

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2013-10-14 21:12 #5 av: Tarotstollan

Mycket intressant och bra skrivet!

Anmäl
2013-10-15 18:13 #6 av: [Sol69]

Tack Kramas

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2014-01-19 10:12 #7 av: [Sol69]

Puttar upp denna så flera får chansen att läsa om den.. Skrattar

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2014-02-23 20:39 #8 av: agneta-43

En artikel värd att läsa flera gånger så nu var det gång nr 2 

Tummen upp för dig Sol tumme upp Glad 

Medarbetare på Druid & Shaman 

Anmäl
2014-08-06 20:22 #9 av: [Sol69]

Känner att denna artikel börjar bli lite aktuell igen i Glad

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2014-08-08 15:02 #10 av: Farwuq

Den är ständigt aktuell.

Tummen upp

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl