Ursprungsfolk

Nåjden

2013-10-05 23:16 #0 av: [Sol69]

Nåjden är den Samiska motsvarigheten till shamanen

Nåjden betyder ungefär den kloke och är samernas shaman och kunskapen ärvdes genom muntlig tradition från person till en person. Som var en mycket inflytelserik manlig person i det samiska samhället, beskrivs ofta som en medicinman med spådomskunskaper.

Nåjden hade även en religiös funktion, enligt de skrifter som finns bevarade. Arbetet var yrkeskunskaper som gått i arv från generation till generation och spådomen utfördes med hjälp av en runtrumma. Nåjden hjälpte till i alla situationer med allt från äktenskapsfrågor till renskötsel. 

Källa wikipedia

Bilden lånad från google


Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2013-10-06 17:11 #1 av: Ljuskristallen

När jag hör ordet Nåjd blir jag alldeles salig,det känns så varmt på alla vis och jag har alltid gillat Nåjden mer än Völvan av nån underlig anledning.

Nåjd, det låter så vackert Hjärta

Anmäl
2013-10-06 17:14 #2 av: [Sol69]

Du kanske har någon koppling till Nåjden i tidigare liv.. Nä just det du trodde ju inte på det.. Men hade varit en bra förklaring.. som jag kan tro på.. Skrattar

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.