Shamanism

Shamaner

2013-10-05 14:39 #0 av: [Sol69]

Lite information om shamanen och dess andliga arbete.

En shaman är huvudpersonen inom schamanismen och även kallad medicinman. En schaman utför andliga ceremonier. Schamaner tros äga övernaturliga krafter, som att denne kan tala med andar.

Schamaner säger att de vandrar in i andra världar och tar oftast hjälp av trumman och sitt kraftdjur, som fungerar som guide i den de andra världarna där de hämtar information och kunskap som kan vara till hjälp för människor i vår värld.

Schamanen skulle verka för att förbättra jaktlyckan och även främja att kvinnorna hittade den mat som de samlade på under tiden mannen var ute och jagade

.Schamanismen var och är också ett sett att vägleda de dödas andar till dödsriket. Om de dödas andar inte kommer till dödsriket blir de kvar på jorden utan att veta att de är döda, så kallade spöken.

Ibland använde de hallucinogena droger men det vanligaste metoden var rytmisk musik med en trumma som hjälpmedel och dans och sång för att underlätta övergången till det transtillståndet under vilket resan till ande/drömvärlden företas.

Väl framme i andevärlden ser schamanen händelsers/sjukdomars/företeelsers och orsak/en och grunden till problemet och kan därigenom påverka händelseförlopp genom att interagera med de andar/krafter/förfäder som denne träffar på i drömvärlden

I de flesta kulturer som är schamanskt inriktade är schamanerna män, men inte i den fornnordiska, där de var trollkunniga kvinnor som sejdade och det ansågs omanligt.

Samernas nåjd kunde vara kvinna, men det var vanligare att de var en manlig person. Men ofta hade nåjden kvinnliga assistenter som hjälpte nåjden att fokusera på sitt uppdrag och att föra hans själ tillbaka från besöket i dödsriket.

För att bli schaman kan man få sin kallelse genom att det gick i arv från förfäderna eller släktband och på så sätt bli invidg i arbetet sin schaman. Men även andarna kunde välja ut en person så den fick en vison eller andlig upplevelse som fick denne att gå in på den schamanska arbetet.

Källa wikipedia

Bilden lånad från google

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2013-10-05 15:18 #1 av: Farwuq

Tummen upp

En toppenartikel.


Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2013-10-06 00:13 #2 av: Tarotstollan

Jättebra och intressant artikel!Tummen uppGlad

Anmäl
2013-10-06 09:29 #3 av: [Sol69]

Tack! Då har jag lärt mig att skriva en artikel också och lyckats lägga ut den Skrattar

Sajtvärd på Druid & Shaman och på Astrologi i fokus

Anmäl
2013-10-06 16:19 #4 av: Ljuskristallen

Tack Sol för en kanon artikel CoolLäsvärd till tusen Blomma

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.